Diferentele dintre linux si windows si eficacitatea linuxului.

Iul

7

2014

Salutare!Care sunt diferentele dintre linux si windows?Cat de eficient e linux?Cat de simplu de folosit este acest sistem de operare?

Categoria: Linux Intrebat de: [84 Blue Star Level]
Answer #1

eu zic ca asta te va lamurii
Daca sunteti incepator intr-ale Linux-ului si ati trecut de curand in aceasta tabara, atunci Felicitari! Ati facut o alegere inteleapta. Ati ales un sistem de operare gratuit, care este mult mai sigur decat Windows, nu veti mai fi tinte constante pentru atacuri malware iar astea sunt doar cateva dintre avantaje.
Oricum, ar trebui sa aveti in vedere primele 5 greseli pe care un Linux “first-timer” le poate face si pe care le puteti evita, prevenind astfel frustrarile nejustificate:
1. Va asteptati ca Linux sa functioneze ca Windows
Bineinteles ca dupa 5 sau 10 ani de utilizare Windows v-ati obisnuit cu acest OS si este greu sa va dezobisnuiti.
Totusi, Ubuntu sau alte distributii recente de Linux au incorporate numeroase caracteristici care se aseamana cu cele din Windows sau chiar MacOS, asa ca veti gasi destule similitudini, mai multe decat erau sau sunt in distributiile de Linux old-school.
In orice caz, nu ar trebui sa va asteptati ca Linux sa functioneze ca Windows, indiferent de distributia folosita. Asta nu inseamna ca Linux este mult mai greu de folosit, insa este diferit. Este posibil sa va ia ceva timp pentru a va obisnui, nu lasati asta sa va impiedice sa beneficiati de avantajele unui sistem de operare Linux.
2. Folosirea de privilegii de root fara a fi necesar
O mare diferenta intre Linux si Windows este ca in Linux userii nu ruleaza default cu acces root sau acces de administrator. Din punct de vedere al securitatii, acest lucru este un mare avantaj fata de Windows si trebuie sa aveti grija sa nu operati ca root fara a fi nevoie de asta. Exista insa anumite sarcini, operatiuni sau unelte de administrare ale sistemului de operare Linux care necesita pentru rulare privilegii de root, nu trebuie sa va sfiiti sa folositi privilegii de root atunci cand este nevoie.
3. Folosirea lui Google pentru a gasi programe
Daca ati trecut de pe Windows pe Linux, probabil ca sunteti obisnuit sa cautati pe Google dupa programele de care aveti nevoie in viata de zi cu zi sau la birou si de asemenea probabil ca v-ati obisnuit sa platiti pentru majoritatea programelor. Unul din marile avantaje ale Linux este ca procesul de instalare de programe este mult mai simplu si in plus cele mai multe programe sunt gratuite.
Cele mai multe distributii Linux au un manager de pachete software, in Ubuntu de exemplu se numeste Ubuntu Software Center. In alte distributii Linux se poate numi altfel sau poate exista doar o varianta CLI (command line interface). Cert este ca veti putea gasi cam orice program aveti nevoie si probabil gratuit.
4. Teama de comenzi in consola
Este ceva normal ca unele sisteme de operare cum este Microsoft Windows si chiar anumite distributii Linux sa fie concepute astfel incat utilizatorul sa nu fie nevoit sa foloseasca comenzile in consola.
Cu toate astea nu ar trebui sa va fie teama sa folositi linia de comanda: nu este mai greu sa tastati cateva comenzi in consola decat sa faceti clickuri intr-o interfata grafica din Windows. De asemenea poate fi si mult mai rapid si eficace sa folositi linia de comanda.
5. Abandonul prea usor
Schimbarea poate fi dificila, indiferent cat de simpla este tehnologia la care vreti sa treceti. Este important sa va reamintiti ca nu v-ati nascut folosind Windows sau OS X, si pe acestea ati invatat sa le folositi, cunostintele nu v-au fost implantate !!!
La fel ar trebui sa fie si cu Linux. S-ar putea sa para diferit decat sistemul cu care sunteti obisnuit dar asta nu inseamna ca Linux este greu de folosit sau ca este prost, este doar diferit. Testati-l un pic mai mult si veti vedea ca nu este atat de diferit. Testati-l inca putin si veti vedea ca este mai logic in utilizare si comportament decat Windows. Dupa inca putin timp nici macar nu va veti mai vedea folosind Windows…

Answers Answered By: Fane de la gaze [4510 Orange Star Level]
Answer #2

O să încerc să simplific explicațiile…sper să reușesc. Voi vorbi din punctul de vedere al unui utilizator obișnuit, nu foarte tehnic, dar destul de pragmatic.

1. E destul de dificil să schimbi pur și simplu sistemul de operare. Adică să renunți complet la windows (oricare ar fi el) și să treci la o distribuție de linux (oricare ar fi ea). Dacă ești începător îți recomand să te folosești de mașini virtuale (în caz că ai un pc cu o configurație decentă). Eventual poți încerca un dual boot dar acest lucru implică diferite potențiale probleme (probleme de bootare, pierderi de date) în caz că nu prea știi ce faci.

2. Linux este doar un nucleu, kernel, pe baza lui s-au creat o mulțime de sisteme de operare. Acestea se numesc distribuții de linux. De exemplu ubuntu este doar una din numeroasele distribuții de linux disponibile în prezent. Distribuțiile de linux se pot înrudi între ele. De exemplu linux mint sau zorinos sunt derivate din ubuntu.

3. Ca începător îți recomand să te îndrepți către ubuntu sau oricare altă distribuție derivată din ubuntu. Motivele sunt mai multe. Este cea mai user friendly pentru începători; sunt destule referințe pe google despre rezolvarea diferitelor probleme cu care te poți întâlni (crede-mă că te vei întâlni cu destule probleme care o să îți mănânce și timpul și nervii). De asemenea pentru ubuntu există un tip de pachete instalabile ușor de utilizat cu extensia .deb (echivalentul lui .exe din windows…ca să fac o analogie, nu știu dacă e tocmai corectă). Aceste pachete se găsesc pentru un număr relativ mediu de aplicații third party pe care le-ai putea instala ulterior. De asemenea pentru ubuntu există ppa-urile care la fel, reprezintă o metodă ușoară de instalare a softurilor suplimentare (third party).

4. În general, orice sistem de operare bazat pe kernelul linux are o securitate mai bună decât pe windows. Probabil un factor decisiv în această ecuație o reprezintă și slaba popularitate a acestor sisteme de operare în raport cu windows. În general nu ai nevoie de antivirus sau firewall pe linux. Deși…ai putea instala, dacă vrei.
Este foarte important să îți faci actualizările pe linux. Mai ales că aici nu se pune problema de licență și mai ales că în general aici nu se folosește antivirus. Și pe windows ai putea să îți faci actualizările foarte ușor, chiar dacă îl ai activat prin diferite alte metode. Trebuie doar să setezi să le caute, dar să solicite acordul tău pentru descărcarea și instalarea actualizărilor. Te uiți la descrierea lor…și va fi ok.

5. Până acum am vorbit despre punctul forte al acestor sisteme de operare (securitatea) , acum vom vorbi și despre punctele slabe:

– Suportul mai redus al producătorilor la capitolul drivere pentru diverse componente cum ar fi: diferite camere web, diferite imprimante, diferite cipuri, etc. De multe ori comunitatea celor din linux este nevoită să creeze drivere pentru cât mai multe dispozitive care nu sunt suportate de producător. Dar na…în anumite cazuri, aceste drivere nu sunt chiar cele mai bune.

– Suportul mult mai redus al producătorilor de softuri suplimentare (third party). În general în linux, plaja de aplicații suplimentare este mult mai mică și de o calitate inferioară, față de cele existente în windows. Evident pe windows, multe softuri sunt teoretic contra cost, dar cui îi pasă? 🙂

-Unele softuri special concepute pentru windows ar putea fi rulate pe linux cu ajutorul unor mediatori (wine, playonlinux, cedega…parcă gedega nu este free). Când mă refer la softuri, aici ar putea fi incluse și jocurile.
Totuși nu toate softurile de windows pot fi rulate pe linux în aceste condiții. De asemenea unele softuri ar putea să ruleze cu erori, sau ar putea ca nici măcar să nu poată fi instalate.

-Nu există yahoo messenger pentru linux. Există în schimb diferite programe multimessenger care sunt compatibile cu protocolul yahoo, exemplu pidgin. Dar în cazul în care vrei să ai suport audio, video….sigur vei avea probleme.
Skype, pe de altă parte pare a fi complet compatibil din punct de vedere al acestor aspecte. Dar se subînțelege că și cealaltă persoană trebuie să folosească skype.

– Distribuțiile de linux au în general mult mai multe buguri (probleme, erori) decât sistemele windows. Până la urmă e de la sine înțeles. Sunt sisteme de operare open source, free, iar developerii nu au chiar atât de mulți bani pentru atâtea teste și finisări care să includă cât mai multe configurații hardware posibile.

-De multe ori nu există interfață grafică pentru rezolvarea unor probleme. Va trebui să te familiarizezi deci și cu linia de comandă, terminalul.

-Ultima versiune flash player pentru linux este 11.2. Se mai oferă doar updateuri de securitate, nimic mai mult. Google chrome are inclusă o versiune de flash player mai actuală. Aceasta NU se poate folosi și pe firefox. Problema cu acest flash player care vine inclus în google chrome ar fi că este făcut pe o arhitectură ușor diferită (ppapi), față de cea standard (npapi). Acest flash player poate avea probleme de performanță pe diferite pc-uri, în special cele vechi. Ultima versiune de google chrome pentru linux a înlăturat complet suportul NPAPI. Acest lucru are însă multe implicații negative. Prima ar fi că flash playerul 11.2, cel care se integrează în sistem (cel care îl folosește firefox), nu poate fi folosit și pe google chrome. De asemenea, nu se mai poate folosi java runtime environment pe google chrome. Acesta poate fi și un lucru bun…securitate mai mare, dar poate fi și un lucru rău, unele persoane chiar au nevoie de java din diverse motive. De asemenea oricare alt plugin npapi nu va funcționa pe google chrome. Se zice că google chrome vrea să renunțe în următoarea perioadă la suportul npapi și pentru windows…vom trăi și vom vedea ce va fi.

-Ultima versiune a browserului opera pentru linux este de 12.16 din câte știu…cea de acum 2 ani, bazată pe motorul de randare presto. Având în vedere că nu se mai actualizează, nu îți recomand să folosești acest browser pe linux….probleme de securitate.

6. În general, multe tool-uri de hacking sunt disponibile doar pentru linux. Chiar sunt anumite distribuții axate special pe acest lucru, exemplu kali linux. Deci dacă vrei să faci astfel de lucruri, poate că ar trebui să te familiarizezi și cu sistemele de operare bazate pe linux.

7. Linux este free (aproape toate distribuțiile de linux sunt free). Acesta poate fi un lucru bun. Dar hai să fim serioși…câți dintre noi ținem cont de acest aspect? În general ne descurcăm pentru că putem…și de ce să ne mulțumim doar cu o linguriță de miere când putem lua tot borcanul? Poate știu și eu…dacă ai o mică firmă, ai putea să pui linux pe calculatoare să mai scutești niște bani pe licențe.

În concluzie, dacă ești genul de om ocupat, te întorci de la servici și vrei ca lucrurile să fie mai simple, nu te apropia de linux. Îți va mânca destul timp și nervi.
Dacă totuși vrei să te aventurezi, ești liber să o faci.

Answers Answered By: Vali [848 Orange Star Level]

Raspunde la intrebare

You must be Logged In to post an Answer.

Not a member yet? Sign Up Now »

Scara punctelor

Castiga puncte intreband si raspunzand la intrebari!!

Grey Sta Levelr [1 - 25 Grey Star Level]
Green Star Level [26 - 50 Green Star Level]
Blue Star Level [51 - 500 Blue Star Level]
Orange Star Level [501 - 5000 Orange Star Level]
Red Star Level [5001 - 25000 Red Star Level]
Black Star Level [25001+ Black Star Level]