HDD

Sep

29

2012

salutare am cumparat un hard Seagate 2 TB 7200 RPM 64 buffer conectat la o placa de baza gigabyte Z68P-DS3 sata 3 de la emag acolo in comentarile baietilor ce au cumparat acest hard spun ca viteza ii buna tinand cont ca are 2 TB si am facut niste teste am copiat de pe o partitie pe alta si viteza ii foarte mica incepe de la 200 MB/s si scade pana la 40-30 MB cateodata pleaca si de la un giga pe secunda dar asta a fost odata si am copiat acelasi fisier o imagine iso cu windows 7 nu inteleg ce se intampla ce ii de vina am cautat si pe google si nam gasit nimic concret si deaia am apelat aici sperand sa fiu lamurit,sa fie palca de baza de vina sa nu ii placa HDD Seagate.Nu stiu care ii treaba se compoarta ca si vechiul hard tot un Seagate de 5400 rpm si 32 buffer.Daca ma puteti ajuta VA MULTUMESC

Categoria: Hardware Intrebat de: [8 Grey Star Level]
Answer #1

E o intrebare buna, dar daca tot ai mentionat specificatiile HDD-ului, care viteza crezi ca o reprezinta cea trecuta de producator. Dau un exemplu, Seagate, ei au 2 specificatii legate de viteza la HDD-uri:
– Transfer Rate, Max Ext (MB/s) 300
– Sustained Data Rate OD (MB/s) 125
Prima din cele doua valori o reprezinta viteza interfetei, in cazul acesta SATA II, la 300MB/s. A doua valoare este „maximum sustained data rate” sau mai bine spus viteza cu care poate sa scrie fizic pe disk. Dar si aceasta valoare, oare este fixa, oare este variabila?
Raspunsul este: depinde. De ce depinde?
Depinde de zona HDD-ului de pe care se face citirea/scrierea informatiilor. Era un utilitar de Windows numit HD-Tune care iti arata viteza de scriere/citire pe disk si locatia de unde citeste, pornind de pe interiorul platanelor viteza inregistrata este cea mai mare in aceasta zona, cu cat se indeparteaza de mijloc cu atat viteza scade. Adaugi si un pic de fragmentare a informatiilor pe disk care sa genereze o activitate crescuta a actuatoarelor pe suprafata platanelor si deja poti sa spui la revedere la o rata sustinuta de transfer.

Asta din punct de vedere fizic. Acum la nivel logic partitiile si informatia de pe acestea creeaza un nivel logic de asezare a datelor pe disk si de acces la acestea. Aici ar fi mult de discutat si explicat dar o sa dau un exemplu simplu, ext3.

Pe ext3 poti sa ai mai multe feluri de jurnalizare, journal, ordered sau writeback, fiecare dintre aceste tipuri de jurnalizare ofera un alt tip de functionalitate, mai multe detalii poti citi aici => http://en.wikipedia.org/wiki/Ext3#Journaling_levels
Ideea principala este ca daca se foloseste jurnalizarea (nici nu stiu daca este corect termenul) se scriu atat informatiile efective pe disk (fisiere, directoare) cat si o inregistrare (un jurnal) despre acele informatii scrise pe disk. Deci pentru fiecare fisier sau director scris pe disk exista si o inregistrare in acest jurnal (fisier, director sau set de fisiere/directoare, depinde). Acest fapt cauzeaza mai multa activitate pe disk, capetele de citire/scriere trebuie sa faca mai multe drumuri pentru a scrie informatia pe disk si in jurnal.

Din asta automat se resimte o diferenta de viteza fata de datele specificate de producator. Ar mai fi un element, marimea unui bloc de informatie pe disk. Majoritatea sistemelor de fisiere permit modificarea acestor valori, iar ca exemplu pot spune ca daca se seteaza o marime mai mare (sa zicem 128K) pentru un bloc atunci viteza de scriere pe disk este mai mare, deoarece se scriu sectoare de marime mai mare de informatie, cu riscul nefolosirii eficiente a spatiului de pe disk, in timp ce daca se scriu sectoare de 1K, atunci se foloseste mai eficient spatiul de stocare, insa cu un efect negativ asupra vitezei de transfer.

Ext3, JFS, XFS, reiserfs, NTFS, toate folosesc jurnalizare, insa difera modul in care fac operatiunile pe disk, fiecare avand avantajele si dezavantajele sale. FAT32 si ext2 nu au jurnalizare, iar in anumite teste pot da valori mai mari de transfer datorita lipsei jurnalizarii, insa stau mai prost pe partea de recuperare de date in cazul unei intreruperi de curent sau alte astfel de probleme.

Answers Answered By: Fane de la gaze [4510 Orange Star Level]

Raspunde la intrebare

You must be Logged In to post an Answer.

Not a member yet? Sign Up Now »

Scara punctelor

Castiga puncte intreband si raspunzand la intrebari!!

Grey Sta Levelr [1 - 25 Grey Star Level]
Green Star Level [26 - 50 Green Star Level]
Blue Star Level [51 - 500 Blue Star Level]
Orange Star Level [501 - 5000 Orange Star Level]
Red Star Level [5001 - 25000 Red Star Level]
Black Star Level [25001+ Black Star Level]