Categorii
Caută întrebări sau răspunsuri:
Ce sunt imaginile de CD/DVD ,ISO,BIN,IMG…..?
Mar
28
2011
Site-ul dv.m-a instruit in carwva zile cu 300% mai mult decat au facut-o prietenii mei,”calculatoristi”,in ani.
Asa am reusit sa aflu exact nestiinta-mi,si cum sa cladesc.
Apreciez mult tutorialele si modestia autorilor,apanajul inteleptilor.Am bantuit si pe alte site-uri si stiu ce spun.
Intrebarea-i cea din titlu la care ar fi buna si o comparatie cu „normalul”.
Nimic nu stiu despre asta.Ce si cum se
lucreaza cu ele,am vazut in multele tutoriale postate.Poate ma trimiteti undeva sa citesc,ca sa nu pierdeti vremea cu mine.
-CAPTURA-Am citit tot ce aveti.DEDUT m-a avantajeaza pt.ca ma intereseaza sa inregistrez videoconferinte in format finit,fara conversie,dar ultima versiune nu accepta decat microfonul.Nu pot seta placa de sunet.Sunt pe W7.De Camtasia Studio nu vreau sa aud.Inca.Nu ma descurc cu serialele si am patit-o rau.Imi consuma toate resursele,si acum stiu de ce.Daca in primul minut dupa Start nu rulam nimic,procesorul se ducea
si ramanea pe 100%.Printre randurile unui tutorial ati plantat acolo o explicatie voalata care m-a ajutat enorm.
Va datorez recunostiinta pt.stradanie.
Multumesc frumos.
Raspunde la intrebare
You must be Logged In to post an Answer.
Not a member yet? Sign Up Now »
Scara punctelor
Castiga puncte intreband si raspunzand la intrebari!!












Answer #1
O imagine de disc este reprezentata de un fisier ce stocheaza (intrucatva asemanator unei arhive, insa fara compresie) intregul continut si structura a unui CD/DVD. Ea reprezinta replica perfecta a discului, salvata in general pe hard disk, avand o extensie speciala: ISO, BIN, IMG, CIF, FCD, NRG, GCD, PO1, C2D, CUE, CIF, CD etc. Am insiruit mai multe extensii si poate va intrebati de ce sunt asa numeroase. Diferenta o reprezinta programul cu au fost create acele imagini. Unele firme au ales propriul standard, materializat printr-o extensie proprie.
In alti termini, o imagine de CD/DVD este o copie pista cu pista, sector cu sector a unui disc. Ea nu contine doar fisierele pe care in mod normal le puteti copia folosind metoda traditionala copy/paste, ci si alte informatii.
Foarte importanta este alegerea formatului pentru imaginile de disc. Este recomandat sa alegeti unul cat mai comun, pentru o sansa mai mare ca imaginea sa fie citita de toate utilitarele care lucreaza cu astfel de imagini. Deasemenea, unele formate nu sunt potrivite pentru anumite tipuri de continut, cum ar fi cazul CD-urilor mixte, cele ce contin atat Trackuri Audio cat si date. Voi descrie in cele ce urmeaza cele mai comune formate.
.ISO
Aceste imagini folosesc sistemul ISO 9660. Este un standard foarte raspandit, fiind utilizat de majoritatea programelor ce lucreaza cu imagini de disc.
.IMG
Aceasta extensie reprezinta o imagine de discheta sau de HDD. Acest format este, de fapt, continutul unui disc in stare bruta.
.CUE/.BIN
Acest format a fost dezvoltat de catre Jeff Arnold. Bin este o copie binara a unui intreg CD/DVD. Ea contine toate datele (fisiere si directoare) stocate pe discul respectiv dar si informatii de sistem precum atributele de volum. Diferenta dintre acest format si ISO este data de dimensiunea imaginii. Imaginile BIN sunt mai mari decat cele ISO deoarece ele nu respecta standardul „bit pentru bit” folosit in cazul ISO. Prin acest sistem, pe HDD, imaginea va avea exact marimea discului original pe cand in cazul BIN fiecare sector este transformat in informatie digitala si astfel mai multa informatie este transferata pe HDD, rezultand un fisier mai mare. Deasemenea, o imagine BIN necesita un fisier text indispensabil – .cue. In el se afla informatiile necesare pentru citirea sau scrierea imaginii. Pentru
ca foloseste un sistem prin care se copiaza totul, utilizarea imaginilor BIN este potrivita in cazul discurilor neconventionale, cum ar fi cele pentru Playstation, VCD (video cd) sau a celor de Mac.
.CIF
Corel a dezvoltat standardul CIF, care mai este inca folosita de Easy CD Creator. Este cunoscut faptul ca aceasta imagine nu este potrivita deloc in cazul CD-urilor mixte.
.NRG
Este un standard dezvoltat de firma Ahead Software, producatorii celui mai cunoscut program de inscriptionat discuri.
Sa vedem cateva argumente pro si contra folosirii imaginilor de disc:
Pro:
– Utilizatorii pot crea imagini ale discurilor preferate si ulterior sa le stocheze pe HDD.
– O solutie utila de a economisi bani este sa salvezi mai multe imagini de CD pe un DVD.
– Montand o imagine de pe HDD veti obtine timpi de aces si viteza superioara. Sa zicem ca aveti imaginea unui joc. Daca il jucati folosind imaginea CD/DVD-ului original, veti observa ca se timpii de incarcare scad semnificativ.
– Nu este nevoie de spatiu propriu zis, fizic. CD-urile si DVD-urile ocupa destul spatiu intr-o camera, mai ales atunci cand detineti o colectie. Puteti sa convertiti o parte din ele in imagini si sa le stocati pe hard disk.
– Inscriptionati CD/DVD-urile cu usurinta. Este mult mai usor si mai rapid sa inscriptionezi un CD utilizand o imagine salvata pe HDD decat sa faceti copie de pe CD/DVD-ul original.
Contra:
– Nu sunt avantajoase pentru cei ce detin hard disk-uri mici, o imagine de CD ocupand in jur de 700 de MB, in timp ce o imagine de DVD ocupa 4,7 GB (8,5 Gb in cazul unui DVD dual layer)
– Sunt expuse la corupere.
– CD/DVD-urile in sine sunt portabile.
sper ca v-am multumit