Restart in faza de bios sau boot failure

Noi

6

2013

Salut.
Aveţi vreo idee sau este cineva dintre voi care s-a mai confruntat cu problema aceasta?
Acum aproximativ 2 luni am luat un pc pe componente. Configuraţia momentană este aceasta:

-Placă de bază: Gigabyte GA b85m d3h
-Procesor: intel core i5-4430
-Ram: 2 plăcuţe de câte 4 GB la 1600 mhz crucial ballistix, mai exact modelul acesta: Crucial BLT4G3D1608DT1TX0
-Placă video: Gigabyte nvidia gt 630 2 GB
-Hard disc: WD5000AAKX (western digital)
-DVDRW: Lite on ihas 122-04
-Sursa: Sirtec 500 W

Problema este aceasta:

Filmarea este la o calitate destul de proastă, de aceea o să şi explic. La pornirea pc-ului este posibil ca sistemul de operare să nu mai apuce să mai booteze. Primesc un ecran pe un fond albastru, iar în partea de sus scrie „Gigabyte uefi dual bios”, după care îşi dă restart. Este o problemă probabilistică. Apare o dată la 2…3…4 zile cu aproximaţie. În rest se încarcă normal. Acel ecran pe fundal albastru este din partea bios-ului, windows-ul nu îmi dă nici un fel de eroare la următorul restart.

Întrebarea ar fi…de ce se întâmplă asta? Care ar fi cauza? Pentru că pur şi simplu mă depăşeşte, e prea ascuns, e prea ciudat. Nu e un comportament normal.

Menţiuni:

-Sistemul de operare este instalat normal, pe un hard disc ce are o tabelă de partiţionare MBR, nu GPT.

– Problema apare atât pe windows 7 x64 cât şi pe windows 8 x64 (mai mult ca sigur nu pare a fi o problemă software)

-Între timp au fost schimbate unele componente, cum ar fi :

1: Înainte placa de bază era Gigabyte GA b85M HD3. I-am făcut şi update de bios de la versiunea F3 la versiunea F5…tot degeaba.

2:Înainte placa video era un MSI Nvidia gt 630 4 GB

3: Înainte aveam un kit de 2 plăcuţe Ram kingston de câte 4 gb fiecare la 1600 mhz.

În ultimă instanţă am considerat că această anomalie este de fapt un boot failure cauzat de hard disc (un controller mai ciudat, un firmware mai ciudat care nu se iniţializează cum trebuie la pornire). Am făcut o probă cu un hard disc mai vechi, un seagate barracuda de 160 gb. Ipoteza s-a dovedit a fi falsă, problema continuă să apară chiar şi cu acel hard disc vechi.

În principiu, ar mai fi procesorul de înlocuit sau sursa. Ar putea fi una dintre ele?

Ar putea fi o incompatibilitate la nivel de chipset (ambele plăci de bază au acelaşi chipset) cu una dintre componente ? Mă gândesc la placa video. Deşi a fost înlocuită, în principiu tot nvidia gt 630 are la bază. Că e rebranduită de MSI sau Gigabyte nu ştiu dacă e vreo diferenţă prea mare…

Etichete: , ,

Categoria: Hardware Intrebat de: [848 Orange Star Level]
Answer #1

Toata treaba este din BIOS. Zici ca ai facut update de la versiunea F3 la F5. Ai facut-o direct de la 3 la 5, sau ai sarit peste una intermediara? Vezi ce setari ai in BIOS. Ai doua, este dual BIOS. De regula, UEFI merge cu discuri dinamice GPT. Poti converti MBR/GPT fara sa reinstalezi Windows, sunt multe programe, dar cred ca numai versiunile comerciale au optiunea asta activa.

Answers Answered By: polferis [2490 Orange Star Level]
Answer #2

interesanta treaba .

cred ca se blocheaza in usb-uri. tst , maus .. sau ce mai ai tu pe usb. incearca daca poti sa pui prin rotatie maus si tst pe ps2. vad ca ai un ps2 combo pe placa de baza.

la procesor nici nu ma gandesc.

stiu ca daca pui placa video pe pci-e se dezactiveaza automat cea integrata, dar incearca totusi sa dai disabled la cea integrata si lasa la boot numai pci-e. fara optiunea aia ca daca nu gaseste pe pci-e sa treaca pe cea integrata. daca o fi vreo data sa pornesti fara placa dedicata dai reset la bios si isi intra cea integrata in drepturi.

mai elimini 2 cauze. 🙂 ar mai ramane sursa..

Answers Answered By: cristian23 [122 Blue Star Level]
Answer #3

si dezactiveaza in bios splash logo sau cum se numeste aia… sa nu mai apara logo-ul placii de baza la boot. sa afiseze numai scrisul.. poate iti arata unde se opreste bios-ul cu verificarea componentelor

Answers Answered By: cristian23 [122 Blue Star Level]
Answer #4

ai incercat sa pui bios pe default ?

Answers Answered By: portal [829 Orange Star Level]
Answer #5

Am făcut update de bios la prima placă de bază care între timp a fost schimbată folosind certificatul de garanţie. Acea placă de bază a venit cu un bios versiunea F3. Pe site-ul oficial era decât o singură versiune de bios disponibilă la download F5. Fiind singura disponibilă, am făcut update la acea versiune. Însă update-ul nu a rezolvat problema. Între timp acea placa de bază a fost schimbată. Simptomele persistă.

De obicei uefi boot se bazează pe tabela de partiţii GPT, dar asta nu înseamnă că nu ar putea boota şi în mod clasic. Ar trebui să aibă (şi are) un mod de compatibilitate pentru boot normal MBR , fără GPT. Plus că, din câte am auzit, sunt nişte probleme cu crackuirea windows 7 pe GPT.

Din câte am înţeles de pe site-ul oficial, dualbios, pentru cei de la gigabyte înseamnă un bios principal şi un bios de emergency. Acesta din urmă ar intra în funcţiune în cazul în care ceva este neînregulă cu bios-ul principat (exemplu: se întrerupe curentul în timpul unui update de bios)

Am dat chiar şi load optimized defaults…tot degeaba.

Aş putea încerca să pun vechea tastatură ps2 de la calculatorul vechi în singurul port ps2 de pe acest calculator nou şi să pun alt mouse pe usb….aşa de probă. Imprimanta şi camera web singur nu au probleme întrucât chichiţele a apărut cel puţin o dată şi când nu erau conectate.
Şi aş mai putea încerca să văd cum se comportă fără placa video dedicată.

La bios splash (bios logo), a fost primul lucru la care m-am gândit…dar nu a rezolvat problema.

Answers Answered By: Vali [848 Orange Star Level]
Answer #6

Din păcate, pentru testarea oricărei ipoteze care îmi vine în minte sunt necesare câteva zile, problema fiind probabilistică, ascunsă şi de neînţeles (cel puţin pentru mine).

Answers Answered By: Vali [848 Orange Star Level]
Answer #7

Au trecut 12 zile de când am schimbat kitul serioux (tastatură şi mouse, ambele pe usb). Au fost înlocuite cu vechea tastatură de la calculatorul vechi pe instare ps2 şi un alt mouse pe usb mai vechi găsit prin casă.
Problemele nu au mai apărut. Concluzia logică ar fi că fie mouse-ul , fie tastatura nu se iniţializau cum trebuie la pornire şi din cauza asta pc-ul îşi dădea restart în fază de bios…Erau componentele la care mă gândeam cel mai puţin. Nu credeam că e posibil să am asemenea probleme de la un mouse sau tastatură.
Este foarte puţin probabil ca porturile usb de pe placa de bază să fi avut probleme, întrucât placa de bază a fost schimbată o dată iar simptomele nu au dispărut.
Oricum va trebui să mai aştept, o perioadă de 12 zile de probă nu ştiu dacă e suficientă pentru a fi sigur că am identificat cauza. Mai aştept încă pe atâta, iar după aceea încerc să conectez pe rând mouse-ul sau tastatura cu probleme, să văd exact care componentă este responsabilă de chichiţele ăstea. Iar ulterior să cumpăr o altă tastatură (ps2 sau usb) şi un alt mouse pe usb.

Dacă nu voi mai posta nimic la acest topic, înseamnă că problema a fost rezolvată.

Answers Answered By: Vali [848 Orange Star Level]
Answer #8

Mulţumesc celor care au încercat să dea un răspuns la problema mea.

Answers Answered By: Vali [848 Orange Star Level]

Raspunde la intrebare

You must be Logged In to post an Answer.

Not a member yet? Sign Up Now »

Scara punctelor

Castiga puncte intreband si raspunzand la intrebari!!

Grey Sta Levelr [1 - 25 Grey Star Level]
Green Star Level [26 - 50 Green Star Level]
Blue Star Level [51 - 500 Blue Star Level]
Orange Star Level [501 - 5000 Orange Star Level]
Red Star Level [5001 - 25000 Red Star Level]
Black Star Level [25001+ Black Star Level]